onsdag 21 juli 2010

Sommarens semesterläsning!


Semestern spenderade jag i Berlin, och under två veckor hann jag med nio pocketböcker. Här kommer en snabbrepris:

Släktfeber av Sara Paborn (Bromberg): Underfundig lågmäld humor när den är som bäst! Släktens uråldriga faster har gått ur tiden vid en ålder av 107 år. Alltifrån virkade grytunderlägg till tomtesamlingen ska delas upp, och släktens relationer prövas hårt. Underbar läsning som lockar till skratt!

På grund av Leon av Jenny Leeb (Pocketförlaget): Jenny och Angelicka var bästisar. Sedan kom Leon. Relativt förutsägbar story, men en härlig chicklit bok som var svår att lägga ifrån sig.
Ödets hav av Elisabeth Nemert (Pocketförlaget): Aurora och hennes familj har skonats från digerdöden, men snart dyker nästa fara upp då Valdemar Atterdag och hans soldater beslutar sig för att inta Visby. Ödets hav är en historisk roman med två sympatiska hjältinnor i huvudrollerna. Gillar man historiska romaner är Ödets hav ett måste, även om jag personligen tycker att sista kapitlet borde ändras en aning...
Den stygga flickans rackartyg av Mario Vargas Llosa (Norstedts pocket). Nej, det här var inte min kopp te. Boken börjar lovande, med att Ricardo faller handlöst för "den unga chilenskan" Lily i en liten by i Peru. Men hon vill inte ha honom. Man kan säga att det är ett återkommande tema i boken. Jag blev en aning uttråkad...
Den glömda trädgården av Kate Morton (Månpocket): En underbar roman som har allt! Spänning, rafflande intrig och släkthemligheter. Nell får på sin 17 års dag reda på att hon är ett hittebarn. Resten av sitt liv försöker hon ta reda på sitt ursprung, och kommer en uråldrig släkthemlighet på spåren. Tiden rinner ut, och det blir Nells barnbarn Cassandra som får slutföra Nells livsuppgift. Aldrig hade hon anat att Nells hemlighet även skulle påverka hennes eget liv. Läs, läs, läs!

Ursäkta att man vill bli lite älskad av Johanna Thydell (Alfabeta): Äntligen är en av mina favoritförtattare tillbaka! Johanna Thydell skriver ungdomsböcker, och slog igenom med I taket lyser stjärnorna som vann augustpriset 2003. I den här boken får man lära känna Nora Jonasson. Tonårsdramatik och ungdomsångest skapar hög igenkänningsfaktor. Boken rymmer förbjuden kärlek, tillåten med uttråkande kärlek och bråk med bästisen. Men vad hände med slutet Johanna? Den är ju inte klar!?

Skulden av Jodi Picoult (Månpocket): Hon är den okrönta drottningen av att skildra svåra moraliska ämnen. Den här gången handlar boken om en ung amishkvinna som sägs ha mördat sin nyfödda pojke. Själv nekar hon, och advokaten Ellie tar sig an fallet. En beroendeframkallande bladvändare som fick mig att googla på amishfolket.
Vildängel av Lina Forss (Månpocket): Timotejs mamma och pappa är skilda och kommer ifrån två olika världar. Varannan vecka livet består hos pappa Ceasar av lyx och glamour och svenssonvardag hos mamma Jenny. En dag förändras allt när Jenny får en obotlig sjukdom. En bra självbiografisk roman med oerhört snyggt omslag.


Dumpa Matthew av Jane Fallon (Månpocket): Äntligen en riktig chick-lit bok med klös! Helen har haft ihop det med den gifte Matthew i fyra år. Han har lovat att lämna sin fru - hon har tjatat. En dag står han där på trappan med en liten väska och säger att han är redo att flytta in. Då är det helt plötsligt inte lika kul längre. Projekt "återförena Matthew med sin fru igen" tar sin början, och det är oerhört underhållande! Porträttet av den gamle gubbsjuke tragiske Matthew är lysande!
/Frida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar