måndag 13 juli 2009

Månades bok - Juli


Nu har det äntligen blivit min tur att välja bok till Bokiacirkeln. Det är svårt att finna böcker som ingen i gruppen redan har läst, men jag hade tur trots att det är en relativt känd författare jag föreslog: Haruki Murakami och boken Kafka på stranden.

Jag har ansträngt mig för att bryta den vana av att expressläsa våra bokcirkelböcker i sista stund och har faktiskt redan avverkat de första 100 sidorna i Kafka på stranden. Om det är något karakteristiskt japanskt låter jag ha osagt men jag kommer att tänka på den japanska regissören Hayao Miyazakis animerade filmer (Spirited away, Det levande slottet etc.) som jag är mycket förtjust i. I Miyazakis filmer kastas man in i fantasktiska miljöer och händelser, skapade ur en sprudlande fantasi, som inte liknar något annat man har sett. Samma berättarglädje och fantasi känner jag igen i Kafka på stranden.


Jag vet inte varför mina associationer går till filmens värld, men jag kommer även att tänka på Magnolia och andra filmer där gränsen mellan fantasi och verklighet är suddig. Magnolia utspelar sig under en uppenbart vanlig dag i Los Angeles - en dag vanlig dag som präglas av extraordinära händelser (vem kan glömma scenen där det regnar paddor från himlen!). På samma sätt utspelar sig Kafka på stranden i ett till synes vanligt Japan, men där underliga saker sker. Vi får följa huvudpersonen Kafka Tamura som rymmer från Tokyo till Takamatsu, och allt som han råkar ut för. Men under resans gång får vi även möta diverse andra märkliga figurer såsom talande katter och en ondskefull kattfångare vid namn Johnnie Walker. På bokens baksida utlovas den vara "en roman som inte liknar någon annan" - det tror jag att jag kan skriva under på redan nu.

/Linda


1 kommentar:

  1. Åh, den här köpte jag på rean i februari och den ska jag läsa nu i augusti när jag går hem för att vänta ut bebisen i magen ... Läste "Fågeln som vrider upp världen" i höstas och tyckte mycket om den, så det ska bli spännande att läsa en bok till av Murakami! /Många hälsningar från en annan Bokian

    SvaraRadera