söndag 14 november 2010

Fridas Favoriter del 1

Hur ofta har man inte fått frågan: Vilken är din favoritbok? Och vad ska man egentligen svara på det. Mitt standard svar brukar vara något i stil med "jag kan omöjligt nämna en, men jag kan nämna en från min topp tio lista". För någon månad sedan fick jag för mig att faktiskt försöka pränta ner den där listan, och insåg att jag inte har läst många av de där böckerna på säkert tio år. Är de fortfarande lika bra? Projekt: Fridas Favoriter inleddes. Och det första jag gjorde var att införskaffa de böcker som jag i tio år tid har haft på min lista, för att läsa om och utvärdera. Lyckliga ni som får ta del av resultatet. Jag kan garantera er beroendeframkallande böcker! Vi börjar med:
Molnfri Bombnatt av Vibeke Olsson (Albert Bonnier Förlag)
Boken kom ut för första gången 1996, och jag var cirka 14 år när jag läste den för första gången. Den såg sådär lagom kul ut, men just då var jag inne i en period när jag ville läsa "vuxen" litteratur. Ett kapitel - och jag var fast. Nu, 13 år senare, hände precis samma sak!

I första kapitlet får man möta Hedwig Johansson, som hör nynazister skandera "Sieg Heil" utanför sitt fönster i en mellanstor stad i Sverige. Minnen från kriget väcks till liv, och hon skriver ner sin historia. Det centrala i Hedwigs historia är kärleken till SS-soldaten Wilhelm Schurbiegel, som tar sin början i ett blomstrande Tyskland där kärleken till führen är självklar. Men det är också berättelsen om vad som hände efter 1945. Hur tyskar svalt, tvingades till prostitution och hur även de allierades soldater kunde våldta och utnyttja. Till sist handlar boken om hur Hedwig hamnade i Stockholm, och hur det känns att vara en gammal nazist på en parmiddag i 50-talets fördömande Sverige.
Det som slår mig när jag läser Molnfri Bombnatt, är att världen aldrig kan vara svart eller vit. Den kommer för alltid vara askgrå - oavsett vad som står i skolan historieböcker.
Molnfri Bombnatt har en given plats på min topp tio lista. Och har du ännu inte läst den? Grattis till dig!

Nästa bok som jag just nu håller på att läsa om är Donna Tarrts Den hemliga historien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar