onsdag 10 februari 2010

Månadens Bokiacirkelbok


Raskt tuffar vi på med nästa Bokiacirkelbok: 19 minuter av Jodi Picoult (Wahlström & Widstrand). Jodi Picoult fick sitt stora genombrott med boken Allt för min syster, som handlar om en familj med en dotter som är svårt sjuk i leukemi. Föräldrarna beslutar sig för att skaffa ett syskon med "rätt" uppsättning gener, för att på så sätt rädda sin sjuka dotter. Det hela går som planerat tills dess att dottern som ställer upp med sin genuppsättning vid 16 års ålder på rättslig väg vill ha rätt till sin egen kropp. Boken har även filmatiserats.Jodi Picoults signum i sina romaner är allvarliga ämnen som visar att världen vi lever i är långt ifrån svart eller vit.

I 19 minuter får man läsa om vad som händer i en liten amerikansk småstad när en vilsen, olycklig 17-åring skjuter ihjäl en lärare och nio elever i sin skola. 19 minuter var allt som behövdes för att hämnas en uppväxt i helvetet. Rättfärdigar det tragedin och vad spelar resten av samhället för roller i det inträffade?


Både ämnet och boken tål att diskuteras om och om igen, vilket jag ser fram emot att göra på nästa Bokiacirkelmöte. (Förresten går det rykten om att 19 minuter kommer att vara med på årets bokrea, så håll ögon och öron öppna...)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar