måndag 28 december 2009

Stark comeback av älskad författare!


Måste bara uppmana alla som liksom jag älskade Godnatt mister Tom, Hemlängtan och En liten kärlekssång av Michelle Magorian från 1990-talet, att gå till närmsta bokhandel och införskaffa Michelle Magorians sprillans nya bok: Tystnad Tagning (Rabén och Sjögren).

Huvudperson denna gång är pojken Ralph, som bor tillsammans med sin mamma, styvfar och deras barn, Ralphs halvsyster Molly. Tillsammans med dem bor även Ralphs biologiska farmor. Ralphs pappa dog som hjälte under andra världskriget, och hans farmor har sedan dess alltid berättat för Ralph hur oerhört fantastisk hans pappa var medan hans styvpappa är en riktig gangster som enbart är ute efter att splittra Ralph från hans biologiska familj. Farmoderns gift har trängt djupt in i Ralph, och som läsare möter man en mycket bitter, nedstämd pojke som känner sig orättvist behandlad av hela världen. För att komma undan ensamheten och den konstiga stämningen hemma mellan hans mamma och farmor flyr Ralph till filmens värld. Han går jämt på bio, där han träffar en äldre kvinna som kommer att förändra hans liv för alltid.

Dessutom börjar en ny lärare i skolan som heter Mr Finch. Han ger Ralph i uppdrag att kartlägga filmens historia tillsammans med två pojkar hans farmor, och även Ralph, avskyr. Den ena är oäkting, något som inte sågs med blida ögon i början 1949, och den andre är son till en desertör, som dessutom Ralphs biologiska far räddade undan en granat. Men var det verkligen så det hela gick till? Ralph kommer snabbt mycket bra överens med sina nyfunnna kollegor och vänner. Ju mer de forskar om filmens historia upptäcker de att allt inte har gått till som de har trott. Vem är den mystiske mannen som följer efter dem överallt?

Michelle Magorians böcker sträckläste jag minst ett tiotal gånger när jag gick på mellan/högstadiet. Därför hade jag höga förväntningar när jag satte tänderna i Tystnad Tagning, och jag blev inte besviken! Även om man inte brukar läsa ungdomsböcker rekommenderar jag Tystnad Tagning, då den är en fängslande roman för män och kvinnor i alla åldrar. Boken fungerar även perfekt som högläsningsbok för de lite yngre eller ihop med sin partner.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar